Novi Sad
02.02.2012.
07:01
Gradske vlasti najavile su usvajanje Strategije kulturnog razvoja grada do 2020. godine, čime će biti definisano kako Novi Sad treba da se pripremi, ukoliko bude izabran za Evropsku prestonicu kulture.
  • Pop

    03.02.2012 07:57
    Ligaski kadar je na celu Muzeja Vojvodine i Gradske biblioteke. To nisu ni male ustanove niti im je mali budzet. A svoj posao ne obavljaju ni dobro ni lose, jednostavno ga obavljaju. Najbolje funkcionisu institucije koje nemaju mnogo veze ni sa vlascu ni sa politikom kao Biblioteka Matice srpske koja srecom funkcionise na osnovu zakona o Matici srpskoj pa joj vlast ne imenuje ni upravnika a ni ne zaposljava ljude.
  • anonimus

    02.02.2012 14:24
    svi
    koliko se secam, svi odbornici i pozicije i opozicije su jednoglasno podrzali kandidaturu novog sada za prestonicu kulture, jer ko god bude bio na vlasti 2020., to prihvata i sprovodi u delo. to je koncept. usvajanje kulturne strategije grada takodje zavisi i od pozicije i od opozicije - jer je zajednicki donose, a oni koji budu i posle ovih izbora na vlasti, opet istu tu strategiju sprovode.
    daleko me vise brinu nasi gradjani, koji u tom procesu treba da uzmu aktivno ucesce, jer se to tice svih nas, a ne politicara. ajmo umesto kritika na racun jednih ili drugih, da pravimo gradjanske inicijative kako su to radili drugi moderni evropski gradovi, umesto da izmisljamo toplu vodu i pametujemo. sto se ne izborimo za novu multifunkcionalnu sportsko-koncertnu dvoranu, poput beogradske ili zagrebacke arene? zasto ne uredimo podgradje petrovaradinske tvrdjave i napravimo turisticku atrakciju? medjusobna mrznja nas nece dovesti nikuda, umesto da svi zajednicki stremimo da nam grad bude najlepsi!
  • 666

    02.02.2012 13:45
    pocnite
    od rusenja zatvora u centru grada.
  • kika almodovareva

    02.02.2012 13:29
    justicija, analiticnije!
    ligasi sede na direktorskim mestima ustanova kulture koje bas i nemaju neki jak budzet, i uglavnom izuzev jednog, te funkcije obavljaju radno i dobro...a iz koje stranke sede svi preostali, medju kojimase onaj iz kulturnog centra igra i kulturom i parama, a sto igra pipirevku bratu po partiji gradskom ministru iju! pa onda onaj iz pozorisnog muzeja sto mu radnici sede jedna drugoj u krilo punih grinja pluca, sto ne uspeva da se izbori za malo prostora i sto je usran da ne izgubi to mesto, a o srpskom narodnom pozoristu i beogradskoj galanteriji, putnim troskovima, da i ne pominjem justicija, dajte malo analiticnije!
  • Vukajlo

    02.02.2012 11:24
    Evropska prestonica kulture??? Nemojte da me zasmejavate. U centru grada ste porusili neke od najstarijih kuca i na njihovom mesto izgradili citavu plejadu ruznih novogradnji na cijim terasama se susi ves i nalaze kace sa kiselim kupusom. Pogledajte na sta lice ulice u strogom centru grada. Zeljeznicka, Pasiceva, Mileticeva, Trifkovicev trg, Safarikova, Jevrejska, Pap Pavla, Njegoseva, Matice srpske, Zlatne grede, Loncarska, Trg republike. Sve skrnavo i nakaradno. Neka bezvezna kockasta novogradnja sa divljom nadgradnjom, jedna terasa zastakljena druga nije, klime vise sa svih strana, stare lepe kuce polusrusene. Ima jedan novi trend u gradu. A to je da tamo gde ne sme nista da se rusi investitor kupi kucu od vlasnika, skine nekoliko redova crepa da tuda naliva kisa. Grede pocinju da trule, plafoni otpadaju pa da se sve to ne bi kao urusilo i palo na prolaznike skinu krov. Onda se to mesecima natapa kisom. Prodju Romi i vide da tu niko ne zivi i poskidaju prozore i vrata. Onda tuda nabija kisa u kucu. Onda prolaznici i komsiluk u kucu bacaju djubre i tako mic po mic kuca krene da se urusava i onda grad izda dozvolu za rusenje i zidanje neceg. Tako isto prolazi i kuca Josifa Runjanina kod garaze pored Uspenske crkve. Do pre pola godine kuca je bila kompletna a danas su ostali samo goli zidovi. Za one koji ne znaju, Josif Runjanin je bio srpski oficir i kompozitor koji je u 19. veku komponovao muziku za hrvatsku himnu "Lijepa nasa". Sahranjen je na Uspenskom groblju. Zamislite koja bi to fora bila da u centru grada imamo kucu u kojoj je ziveo kompozitor hrvatske himne, pretvoriti u muzej pa strancima uzimati pare.
  • Justicija

    02.02.2012 10:12
    Od Novog Sada ste napravili kulturnu baru pokrivenu zabokrecinom a ligasima dali da se igraju kulturom i ustanovama kako bi zatrli strag Srbije!!!
    Hvala ne trebate nav vise
  • Milosrdni Andjeo

    02.02.2012 10:07
    Dva meseca pred izbore oni obecavaju kule i gradove!
    A sta ste 4 godine radili ?? NISTa!!!
    dAKLE
    nemojte pricati nista vise jer na valsti u ovom gradu vise necete biti!
  • LJuska bez kikirikija

    02.02.2012 10:06
    Oooohoho setili se dva meseca pred izbore! Smesno je da najavljujete ista za posle maja kad necete biti na vlasti!!!
    Sta ste kulturi Novog Sada uradili je sramotno
    I zasto Novi Sad nije ucestvovao sada za prestonicu kulture??? Kad smo mogli

    SRAMOTA
  • Peca

    02.02.2012 09:23
    Kulirajte
    Samo neka se Gradske Vlasti bave svojom kulturom a ne nasom i to ce biti najveci doprinos kulturi uopste. Unapred im hvala!
  • anonimus

    02.02.2012 09:22
    bar se nesto...
    desava po pitanju kulture u ovom gradu, za razliku od perioda prethodne vlasti, gde su populisticki dogadjaji izjednacavani i nazivani kulturom. na zalost, to nema veze s rodnijem, to mu radi uprava za kulturu.
    sreca njegova da bar tu ima obrazovane i normalne ljude.
  • pera detlic

    02.02.2012 09:10
    Cinicno
    Otkad je gdin Bursac lokalni ministar kulture, za istu se u Novom Sadu izdvaja smesno. Da ne pricamo o tome da se istoimeni gospodin, ako se i pojavi, pojavljuje na otvaranjima manifestacija koje su smisljene da se otimaju novci.
  • Pop

    02.02.2012 08:03
    Da se mi lepo ne zavaravamo Novi Sad nece biti evropska prestonica kulture ni 2020. ni 2120. Koliko god ja voleo svoj grad naspram svakog iole veceg grada u Evropi ovo je palanka. Jedino sto je u Novom Sadu vrednost evropskog nivoa je mozda, ali mozda Tvrdjava. Sve ostalo je prosek i ispod.
    Sta to ima u Novom Sadu od pokretnog i nepokretnog kulturnog nasledja a da je nesto posebno ekskluzivno. Nista.
    Matica srpska i SNP nesto znace na nacionalnom nivou i to je to.
    Manite se vise tradicionalne srpske (balkanske, vojvodjanske) megalomanije.
    Novi Sad je jedan od mladjih gradova na kontinentu i verovatno ne bi izdrzao ni konkurenciju Banske Bistrice u Slovackoj ili recimo Lodja u Poljskoj. Da ne pricam o gradovima u Italiji, Francuskoj, Spaniji, Portugalu gde je svako selo spomenik kulture kakav mi nemamo.

    Cela ova kampanja sluzi da bi neki ljudi arcili gradske pare na putovanja po Evropi i da bi se kretali se u drustvu nekih faca sa Zapada, nadajuci se da ce tako sebi da prokrce put u diplomatiju.
    Samo toliko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna